Foto_3_EasySlider

Reactie van Jasper

Na jarenlang als amateur in de popmuziek actief te zijn geweest, koos ik twee jaar geleden bewust voor klassieke zang. Omdat ik mij graag hiervoor wilde scholen kwam ik via haar website bij Hermien terecht en koos voor haar als docent met name  door haar lange ervaring in het muzikaal onderwijzen en achtergrond in het Lied. In het jaar dat ze mij les gaf, lukte het door haar kritische en deskundige blik mijn stem een klassieke klank aan te meten (nasaliteit uit de klank halen, leren zingen zonder druk, legato leren zingen, articulatie in het Duits, Frans en Italiaans te verbeteren etc) en voor de ambitie aan te wakkeren alles uit mijn stem te halen. Ze moedigde aan mijn stem verder te ontwikkelen en voor te zingen bij een docent aan het conservatorium. Uiteindelijk heb ik hierdoor de stap gemaakt auditie te doen bij het Utrechts Conservatorium. Daar doorloop ik momenteel als tenor de vooropleiding.

Reactie van Paul

Toen ik twee jaar geleden bij Hermien met zangles begon, durfde ik helemaal niet te zingen waar andere mensen bij waren. Dankzij de lessen van Hermien heb ik nu veel meer zelfvertrouwen en durf ik me te laten horen!

Reactie van Astrid

Ik geniet van de lessen van Hermien! Tijdens de lessen is er ruimte voor humor en relativering. Naast verbetering van mijn zangtechniek geven de lessen me ook energie en veel plezier.

Reactie van Eva Kroon, mezzosopraan

Op zestienjarige leeftijd ben ik als zangleerling bij Hermien gestart. Zij bracht mij de basis van adem- en zangtechniek bij. Daarnaast besteedde ze veel aandacht aan het zingen van repertoire in de les waarin de techniek werd toegepast, maar vooral ook de muzikaliteit centraal stond. Door haar lessen wist ik zeker dat ik door wilde gaan met zang. Mijn ambitie was om toelatingsexamen te doen voor het conservatorium. Hermien heeft mij hierin gesteund en gecoacht. Twee jaar later ben ik naast mijn propedeusejaar piano te Utrecht, toegelaten tot het Haagse conservatorium in het voorbereidend jaar. Na een jaar van twee studies heb ik definitief gekozen voor de zang. Op dit moment zit ik in mijn bachelorexamen jaar en in september 2008 start ik met mijn master aan De Nieuwe Opera Academie.

Reactie van Thea:

Na een conservatoriumopleiding en jaren zangles kwam ik ruim 7 jaar geleden bij Hermien met een stem die niet meer functioneerde. Met behulp van Hermien’s voortreffelijke lessen is alles weer ‘gerepareerd’ en zing ik met meer plezier dan ooit!

Reactie van Wilma:

Ik heb nu al een aantal jaren zangles bij Hermien. Nadat ik daarvoor al vele jaren in verschillende koren had gezongen wilde ik graag mijn stem verder ontwikkelen, zowel voor mezelf als ook om, op termijn, bij een ‘beter koor’ te kunnen. Voor mij zijn de zanglessen vanaf het begin heel stimulerend geweest vanuit een ontspannen sfeer. Het is prettig om vanaf de basis te beginnen en feedback te krijgen waardoor je ook zelf verschil gaat horen maar ook voelen. Behalve oefeningen, gericht op ademhaling en klank, laat je in de les de liederen horen die je thuis hebt ingestudeerd.
Onlangs heb ik met succes auditie gedaan bij het Toonkunstkoor maar ben ik van plan om daarnaast zangles te houden. Het vult elkaar aan waarbij de meerwaarde van de zangles voor mij gelegen is in het, met gerichte aanwijzingen en het zingen van mooi repertoire, verder ontwikkelen van mijn techniek.

Reactie van Ingrid

Sinds 2 jaar volg ik zanglessen bij Hermien de Zwart. Ze heeft me prima begeleid door alle punten die voor een beginner extra lastig zijn: zuiverheid, ritme, de beginselen van de zangtechniek (open keel,ademsteun, legato, staccato etc.) en muzikale interpretatie. Hermien luistert goed en past haar lessen aan op mijn wensen. Haar sterke punt wat mij betreft is de heldere manier waarop zij techniek uitlegt. Dat stimuleert, zodat ik nu veel meer plezier beleef aan zingen.