Foto_3_EasySlider

Reactie van Ellen

De lessen met Hermien zijn fijn, daar verheug ik me altijd op. We werken hard maar hebben ook altijd veel lol. En in de veilige setting die ze biedt sta ik onbekommerd met uitgezakte buik mijn (ook valse) noten te zingen. Maar wat ik niet had verwacht was hoeveel plezier ik van het oefenen heb. Met een hele drukke baan waarbij ik de hele dag in mijn hoofd zit is ‘s avonds even zingen echt heerlijk! Je denkt nergens meer aan, bent met je lijf en de muziek bezig met als enige zorg die hoge E die er aan komt. Het is te vergelijken met mindfulness oefeningen, maar dan veel leuker …. Ik slaap er in ieder geval goed van! En de lessen worden er nog leuker van.

Reactie van Annelize:

Ben geen uitblinker als het om zingen gaat. Toen ik bijna tien jaar geleden als 65-plusser contact zocht met een gespecialiseerd koor had ik nauwelijks zangervaring. Bang om afgewezen te worden, zocht ik steun bij Hermien… eh… klampte ik me vast aan Hermien. Dat heeft geholpen. Stapje voor stapje bracht ze me de zang- en ademhalingstechniek bij die ik nodig had om me te handhaven in het koor.
Na vijf jaar ging ik alleen verder. Maar nu, weer vijf jaar later, heb ik me opnieuw vastgeklampt aan Hermien. En zo blij dat ik dat gedaan heb!
Ik had tien losse lessen bij haar geboekt als voorbereiding op ons jaarlijkse winterconcert. Hermien heeft me met raad en daad door moeilijke partijen geloodst. Vakkundig gaf ze me lef en nieuw volume. Op een heel natuurlijke manier gaf ze me een boost zelfvertrouwen.
Het concert is inmiddels voorbij (uitverkochte zaal) en ik heb me niet eerder zo vrij en blij gevoeld op het podium. Voelde me af en toe zelfs een uitblinker! ?
De kans is groot dat ik voor het voorjaarsconcert opnieuw bij Hermien aanklop.

Reactie van Damaris

Hermien is een fantastische zanglerares en ik ben heel blij dat ik haar heb gevonden. Ik neem al meer dan een jaar bij haar zangles en wij zijn helemaal aan het begin begonnen. Het is heel spannend om delen van klassieke zangtechniek te leren en voor mij altijd weer verrassend wat mogelijk is met haar begeleiding. Ik vind het heel bijzonder hoe goed Hermien herkent wat je op een bepaald moment in je zangontwikkeling nodig hebt en over heel veel expertise beschikt over zangtechniek die ze tegelijkertijd op een manier kan uitleggen dat het aan het eind echt werkt.

Reactie van Trusanne

Een jaar of 7 geleden kwam ik bij Hermien op zangles, met een totaal verkeerd stemgebruik.
Al bij de eerste proefles voelde ik me heel erg op mijn gemak en vrij om te zingen (inclusief alle mogelijke valse noten).
Hermien heeft een hele fijne manier van lesgeven. Ze is duidelijk, heeft veel humor, en weet precies aan te geven wat je met je tong/gehemelte/middenrif/spieren elders doet en hoe het beter kan. Smokkelen lukt niet, want ze heeft alles door ?. Zo zijn we samen begonnen met het ontwikkelen van een juiste klassieke zang- en ademtechniek, van blad zingen en repertoire opbouwen. Inmiddels zing ik in semi-professionele ensembles en durf ik zelfs solo te zingen!

Reactie van Marja:

Al wat langer speelde ik met de gedachte om zangles te nemen.
Opgegroeid met een moeder die graag zong en piano speelde.
Bij beide families van mijn vader en moeders kant was muziek altijd aanwezig, alle kinderen hadden pianoles.
Toen ik achter in de vijftig was, ben ik zangles gaan nemen, na wat zoeken op internet naar goede docenten.

Ik kwam terecht bij Hermien, wat een goede en enthousiasmerende docente!
Ze heeft me geleerd om mijn stem op de goede manier te gebruiken en ook met de juiste ademtechniek.
Ze zorgt ervoor dat je motivatie houdt om door te gaan, ook al gaat het even wat minder met zingen.
Voor mij is de basis gelegd en ga ik nu zoeken naar een zangkoor, dat bij me past (en waar ik in pas).
Bedankt,Hermien!

Reactie van Marco

Ik ben zangles gaan nemen omdat ik zingen erg leuk vind en gek op muziek ben.
De lessen van Hermien vond ik duidelijk van opbouw doordat we stapsgewijs aan mijn zangtechniek gewerkt hebben en er voor mij genoeg tijd en ruimte bleef om zelf liedjes mee te nemen om mee te oefenen of te proberen.
Ook kreeg ik genoeg oefeningen mee om thuis mee verder te gaan, liedjes te proberen of allebei.
De sfeer bij de lessen was altijd prettig en ontspannen en zeer productief.
Wel heb ik gemerkt dat goed leren zingen meer inspanning vroeg dan ik dacht en ik er eigenlijk voor over had en dus niet altijd even trouw mijn thuis oefeningen deed.
Maar gelukkig was dat geen probleem. Er is voor ieder wat wils!

Reactie van Stephan

Toen ik begon bij Hermien ging ik er vanuit dat door mijn zangervaring in koren mijn basistechniek wel in orde zou zijn. Hermien leert mij echter vanuit de basics van techniek en theorie om op de juiste wijze met mijn -individuele- stem om te gaan. Van de positie van de tong tot het gebruik van je middenrif: met een goede basis leer ik comfortabel zingen. Daarnaast is Hermien altijd geïnteresseerd en vriendelijk.

Reactie van Jasper

Na jarenlang als amateur in de popmuziek actief te zijn geweest, koos ik twee jaar geleden bewust voor klassieke zang. Omdat ik mij graag hiervoor wilde scholen kwam ik via haar website bij Hermien terecht en koos voor haar als docent met name  door haar lange ervaring in het muzikaal onderwijzen en achtergrond in het Lied. In het jaar dat ze mij les gaf, lukte het door haar kritische en deskundige blik mijn stem een klassieke klank aan te meten (nasaliteit uit de klank halen, leren zingen zonder druk, legato leren zingen, articulatie in het Duits, Frans en Italiaans te verbeteren etc) en voor de ambitie aan te wakkeren alles uit mijn stem te halen. Ze moedigde aan mijn stem verder te ontwikkelen en voor te zingen bij een docent aan het conservatorium. Uiteindelijk heb ik hierdoor de stap gemaakt auditie te doen bij het Utrechts Conservatorium. Daar doorloop ik momenteel als tenor de vooropleiding.

Reactie van Paul

Toen ik twee jaar geleden bij Hermien met zangles begon, durfde ik helemaal niet te zingen waar andere mensen bij waren. Dankzij de lessen van Hermien heb ik nu veel meer zelfvertrouwen en durf ik me te laten horen!

Reactie van Astrid

Ik geniet van de lessen van Hermien! Tijdens de lessen is er ruimte voor humor en relativering. Naast verbetering van mijn zangtechniek geven de lessen me ook energie en veel plezier.

Reactie van Ina:

Zelfs op mijn 68ste ga ik nog vooruit met zingen voor mijn koor Zangria. Dit komt door de duidelijke aanwijzingen van Hermien. Maar minstens zo belangrijk is het plezier en haar positieve inslag. Ik ben blij met haar lessen.

Reactie van Eva Kroon, mezzosopraan

Op zestienjarige leeftijd ben ik als zangleerling bij Hermien gestart. Zij bracht mij de basis van adem- en zangtechniek bij. Daarnaast besteedde ze veel aandacht aan het zingen van repertoire in de les waarin de techniek werd toegepast, maar vooral ook de muzikaliteit centraal stond. Door haar lessen wist ik zeker dat ik door wilde gaan met zang. Mijn ambitie was om toelatingsexamen te doen voor het conservatorium. Hermien heeft mij hierin gesteund en gecoacht. Twee jaar later ben ik naast mijn propedeusejaar piano te Utrecht, toegelaten tot het Haagse conservatorium in het voorbereidend jaar. Na een jaar van twee studies heb ik definitief gekozen voor de zang. Op dit moment zit ik in mijn bachelorexamen jaar en in september 2008 start ik met mijn master aan De Nieuwe Opera Academie.

Reactie van Thea:

Na een conservatoriumopleiding en jaren zangles kwam ik ruim 7 jaar geleden bij Hermien met een stem die niet meer functioneerde. Met behulp van Hermien’s voortreffelijke lessen is alles weer ‘gerepareerd’ en zing ik met meer plezier dan ooit!

Reactie van Wilma:

Ik heb nu al een aantal jaren zangles bij Hermien. Nadat ik daarvoor al vele jaren in verschillende koren had gezongen wilde ik graag mijn stem verder ontwikkelen, zowel voor mezelf als ook om, op termijn, bij een ‘beter koor’ te kunnen. Voor mij zijn de zanglessen vanaf het begin heel stimulerend geweest vanuit een ontspannen sfeer. Het is prettig om vanaf de basis te beginnen en feedback te krijgen waardoor je ook zelf verschil gaat horen maar ook voelen. Behalve oefeningen, gericht op ademhaling en klank, laat je in de les de liederen horen die je thuis hebt ingestudeerd.
Onlangs heb ik met succes auditie gedaan bij het Toonkunstkoor maar ben ik van plan om daarnaast zangles te houden. Het vult elkaar aan waarbij de meerwaarde van de zangles voor mij gelegen is in het, met gerichte aanwijzingen en het zingen van mooi repertoire, verder ontwikkelen van mijn techniek.

Reactie van Ingrid

Sinds 2 jaar volg ik zanglessen bij Hermien de Zwart. Ze heeft me prima begeleid door alle punten die voor een beginner extra lastig zijn: zuiverheid, ritme, de beginselen van de zangtechniek (open keel,ademsteun, legato, staccato etc.) en muzikale interpretatie. Hermien luistert goed en past haar lessen aan op mijn wensen. Haar sterke punt wat mij betreft is de heldere manier waarop zij techniek uitlegt. Dat stimuleert, zodat ik nu veel meer plezier beleef aan zingen.