Mezzosopraan Hermien de Zwart studeerde klassieke zang bij Henny Diemer aan het Utrechts Conservatorium, en behaalde daar haar diploma’s voor Docerend en Uitvoerend Musicus. Ze volgde Masterclasses bij oa Thomas Quasthoff (Hochschule für Musik Detmold), Robert Holl (Schubert-masterclass), Carolyn Watkinson, Udo Reinemann, Christiane Stutzmann en Cristina Deutekom. Tijdens haar studie deed ze al veel ervaring op in het lesgeven, onder meer als assistent van haar eigen zangdocent op het conservatorium.

Na haar studie is ze gaan werken als uitvoerend zangeres. Als solist was ze te horen in de rol van Dido in de opera Dido and Aeneas en zong ze de altpartijen in diverse oratoria (o.a. Bach’s Matthäus-Passion en Hohe Messe) en cantates. Ook heeft ze veel kamermuziek (liederen, kwartetten) uitgevoerd. Behalve in Nederland trad Hermien de Zwart op in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. Ook maakte ze deel uit van diverse professionele ensembles. Van 1999 tot en met 2007 was ze werkzaam als freelancer bij het Koor van De Nationale Opera.

Naast haar eigen zanglespraktijk die ze in 1997 startte (Zangles Op Maat), was Hermien de Zwart als zangdocent ook verbonden aan de School voor Muziek en Dans in Waalwijk. Tevens was ze gastdocent op verschillende muziekscholen en gaf ze stemvorming aan diverse pop- en klassieke koren.

Hermien de Zwart in de rol van Dido, in de
opera Dido en Aeneas van Henry Purcell.